Sexualni obtezovani

Ve firmách 8,5krát stoupnul počet oznámení o sexuálním obtěžování

Alžběta Trusinová

Alběta Trusinová

1 min čtení

S blížícím se Mezinárodním dnem žen zveřejňuje whistleblowingová aplikace NNTB, za kterou stojí společnost FaceUp Technology, aktuální data o přijatých oznámeních, která pocházejí z tisícovky firem z České republiky. Meziročně zaznamenala nárůst oznámení v oblasti sexuálního obtěžování 8,5krát. Celkový nárůst všech podnětů je trojnásobný.

V roce 2022 tvořila oznámení o sexuálním obtěžování 1,7 % ze všech přijatých podnětů ve firmách v České republice. Za rok 2023 toto číslo vzrostlo na 5,1 %. Nárůst všech oznámení ve firmách v ČR stoupnul v roce 2023 meziročně 2,9×. Konkrétně v kategorii sexuálního obtěžování však zaznamenali 8,5násobný nárůst. Čísla komentuje Jan Sláma, CEO FaceUp Technology:

Je otázkou, zda za zvýšení počtu oznámení může skutečný nárůst, nebo jsou lidé uvědomělejší a nenechávají podobné incidenty být. Svůj vliv může mít i whistleblowingový zákon, díky kterému musejí mít větší firmy zavedený vnitřní oznamovací kanál, například aplikaci NNTB, takže se oběti mají jednoduše a bezpečně kam obrátit.  

Meziroční porovnání 

Nárůst všech oznámení ve firmách v ČR v roce 2023 oproti 20222,9×
Nárůst pouze v kategorii sexuálního obtěžování ve firmách v ČR v roce 2023 oproti 20228,5×
Poměr oznámení v kategorii sexuálního obtěžování oproti všem kategoriím v roce 20221,7 %
Poměr oznámení v kategorii sexuálního obtěžování oproti všem kategoriím v roce 20235,1 %

Firma FaceUp Technology spustila aplikaci NNTB v roce 2017 jako nástroj na bezpečné oznamování šikany na školách. Na konci roku 2020 spustili firemní verzi, díky které firmy pomáhají odhalovat nekalosti i v pracovním prostředí. Zaměstnanci firem tak mohou bezpečně, interně a na pár kliknutí oznámit nejrůznější nekalosti včetně již zmíněného sexuálního obtěžování. Příjemcem těchto oznámení je nejčastěji personální oddělení.

Z dat jednoznačně plyne, že whistleblowingový kanál je ve firmách potřeba. A také, že jako společnost máme stále co dohánět, a kromě květin bychom nejen k MDŽ měli ženám dopřát hlavně bezpečné pracovní prostředí,” 

uzavírá Jan Sláma z NNTB.

Alžběta Trusinová

Alběta Trusinová

1 min čtení
Sdílejte článek:

Stáhněte si e-booko whistleblowingu zdarma

Whistleblowing v českých firmách - jen další byrokracie nebo příležitost?

E-book whistleblowing ve firmách - cs

Oznamovací kanál Nenech to být

Zaveďte NNTB – bezpečnou whistleblowingovou platformu, které důvěřuje už přes 3 000 firem, škol a úřadů.

whistleblowing system FaceUp CZ
DOMLUVIT UKÁZKU